Závesy GTV použitie a základný popis .

Nábytkové závesy GTV a ich použitie.

    
Základný popis: 

Pánty na nábytok alebo nábytkové pánty ako sa ľudovo hovorí tvoria veľkú časť kovaní na nábytok. Nebudem písať o zalamovacích, klavírových alebo len obyčajných kĺbových závesoch, ktoré sa tiež dajú použiť v konštrukcii nábytku , ale v súčastnosti je to skôr dizajnový prvok alebo len doplnok na neviditeľných a často sa neotvárajúcich súčastiach nábytku ako napríklad úložné priestory sedacích súprav a podobne. Nasledujúci článok je o sofistikovanejších závesoch pre nábytkové dvere.

 Základné rozdelenie:

      Medzi základné druhy nábytkových závesov patria závesy naložené pričom je treba povedať , že napriek tomu , že na trhu je mnoho závesov značka GTV je ponímaná ako stredná trieda kvality, napriek tomu , že v mnohých oblastiach a parametroch ju môžeme považovať za porovnateľnú v kvalitatívnej aj dizajnovej oblasti.

 Technické prevedenie:

       Konštrukčne sú závesy vyrobené s oceľových plechových výliskov . Pohyblivé časti sú vyhotovéné za pomoci čapov a čapových spojov. Ramienko závesu je širšie a to zabezpečuje lepšiu stabilitu závesu. Ich konštrukcia je strednej triedy náročnosti používania .  Tlmenie pri zatváraní zabezpečuje plynovvý piest je integrovaný v ranienku závesu. Pre ľakšie nastavovanie závesov sa používa montážna podložka s 3D nastavovaním. pripevnenie na samorezné skrutky do dreva štandartne 3,5x16 mm . 

 Základné druhy závesov:

      Závesy rady SOLID PLUS sú závesy s tlmením , kde tlmenie zabezpečuje piest v ramienku závesu. Závesy tejto rady s označením ZM-DCHC07-3DBEO záves vložený , ZM-DCHC08-3DBEO záves polonaložený a ZM-DCHC09-3DBEO záves naložený sú závesy , ktoré veľmi dobre vyhovujú použitiu v nábytku . Záves má technológiu CLIP-ON vďaka čomu sa jednoducho nacvakne na predmontovanú podložku. Podložka závesu má prevedenie 3D kde excentrom sa jednoducho nastavuje umiestnenie podložky na korpuse a tým sa jednoduchšie nastaví poloha dvierok . Závesy sú dodávané aj v prevedení ZEO s euroskrutkamy . Uhol otvorenia závesu je 103°. Záves je dodávaný s krytkou ramienka.

Ostatné závesy GTV :

      Závesy ZM-ECHC07-BEO záves vložený , ZM-ECHC08-BEO polonaložený , ZM-ECHC08-BEO naložený sú závesy s parametrami závesov ZM-DCHC07-3DBEO záves vložený , ZM-DCHC08-3DBEO záves polonaložený a ZM-DCHC09-3DBEO záves naložený z jediným rozdielom a tým je platnička závesu , ktorá je v obyčajnom prevedení a nie 3D. Závesy ECHC sú certifikované na 80 000 otváracích ciklov. Tieto sa dodávajú aj vo variante 3D a to konkrétne závesy ZM-ECHC07-3DBEO záves vložený , ZM-ECHC08-3DBEO záves polonaložený a ZM-ECHC09-3DBEO záves naložený . Uhol otvorenia závesu je 102°. Záves je dodávaný s krytkami.

 Závesy zo štvordierovou podložkou:

    ZM-ECHC07-3DBEO záves vložený , ZM-ECHC08-3DBEO záves polonaložený ZM-ECHC09-3DBEO záves naložený sú závesy z rady ECHC zo štvordierovou podložkou .

  Závesy s väčšou montážnou podložkou:

 Ďalšou skupinou sú závesy CNHC ktorých podložka má väčšiu plochu pre zabezpečenie väčšej stability a lepšiemu preneseniu tlakov namáhania na podkladovú plochu . Dodávané sú vo variantách ZM-CNHC07BR2 vložený záves , ZM-CNHC08BR2 polonaložení záves , ZM-CNHC09BR2 naložený záves . Uhlo otvorenia je 100°a záves je certifikovaný na 80 000 otváracích cyklov . Záves je dodávaný s krytkou ramienka.

Obyčajné závesy GTV :

     GTV závesy triedy ICHC sú hydraulické miskové závesy s obyčajnou podložkou bez krytiek s uhlom otvorenia 102°. Záves má obyčajnú podložku pre montáž. Záves sa dodáva v prevedení ZM-INHC07BEO záves vložený , ZM-INHC08BEO záves polonaložený , ZM-INHC09BEO záves naložený . Jedná sa o základný záves GTV však už v základe ponúka tlmenie závesu čo jeho atraktivitu len znásobuje.

    Uhlové závesy :

GTV ma vo svojej flotile závesov aj závesy pre atypické použitie pre rôyne uhly zatvorenia dverí .
Napríklad pre slepí uhol ,vnútorný uhol  alebo pre uhly 30°a 45°pre uhlové skrinky.

   Všetky typy závesov sú aj s parametrami zoradené v prehľadnom katalógu GTV.

      Závesy a pánty sa stali súčasťou nábytku už pred storočiami a za tú dobu prešli mnohými vylepšeniami a zmenami . GTV sa pri svojom portfóliu pántov na nábytok inšpirovalo a ponúka nábytkové závesy na väčšinu možných použití v nábytku a myslí aj na atypické uhlové riešenia nábytku. V strednej triede kovaní je to dobrá voľba  a dobrý kompromis medzi cenou a kvalitou.

    Praktické používanie : Počas mojej praxe som ich už namontoval pomerne veľa a musím povedať , že aj keď nedosahujú TOP priečky v obľúbenosti u montérov netreba sa ich báť. Ich cena je diametrálne odlišná a podstatne nižšia oproti napríklad BLUM závesom , ale technický rozdiel až taký veľký nieje. Ak nie ste vyslovene vysadený na BLUM tak sa nebojte ich použiť ak Vás tlačí obstarávacia cena. Nebudem Vás klamať BLUM je dizajnovo o niečo krajší a aj vyhotovením je takpovediac poctivejší , ale aj keď sú závesy od GTV vyrobené s tenšieho plechu a na niektorých častiach kde BLUM používa odliatky sú u GTV použité plechové výlisky sú konštrukčne funkčné . To je ten rozdiel v dizajne.
    Ak si uvedomíte , že záves je v podstate neviditeľný pokiaľ neotvoríte dvere tak Vám to až tak veľmi vadiť nebude. Pomer cena kvalita je tu skutočne dobrá.


Katalóg produktov  GTV       www.gtv.com.pl 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       www.nakos.sk