Vstavaná skriňa – výber správneho dekoru

Vstavaná skriňa – výber správneho dekoru

   

    Vstavaná skriňa je nielen funkčný ale aj dizajnový doplnok a preto mu treba venovať náležitú pozornosť . Väčšina ľudí sa zameriava na farbu teda dekor povrchu a nie vždy si uvedomujú nástrahy s tým spojené. V tomto článku si ich rozoberieme.

    Dekor : V stručnosti farba povrchu alebo jednoduchšie dreva . Je to dôležitá stránka výberu a pre správne doladenie priestoru je to doslova to najpodstatnejšie. Niekto dáva prednosť drevodekorom teda povrchom s dreveným dizajnom a niekto farebným poprípade bielym takzvaným uni-dekorom .

  UNI- DEKORY : Uni dekory sú dizajnovo príťažlivé , ale majú aj pomerne veľa obmedzení. Na jednofarebných dekoroch je náročnejšie udržiavať ich a sú aj náchylnejšie na škrabance . Tým netvrdím, že na drevodekoroch škrabance nevznikajú sú však menej viditeľné ako na uni-dekoroch. Jednofarebné dekory napriek tomu majú v nábytkárstve svoje zastúpenie. Pri použitom dekore je dôležitý aj povrch a ak povrch hladký je náchylnejší na viditeľnosť škrabancov tak povrchy perlička poprípade iný gravírovaný povrch sú odolnejšie .

      Samostatnou kategóriou sú unidekory s povrchom lesklým poprípade matným, kde povrchovú časť tvorí odolnejší materiál takzvaný akryl .Tieto povrchy sú odolnejšie proti poškriabaniu sú však náročnejšie na údržbu . Lesklá akryl-doska často trpí dotykovými fľakmi to znamená že je vidieť ako sa ľudovo hovorí „zacapkanie“. Ja nie som zástancom takýchto povrchov na miestach kde sa často pracuje , ako napríklad v kuchyni. Ak však ako zákazník máte slabosť a ste ochotný sa aj za cenu nutnosti zvýšenej starostlivosti mať vo svojej domácnosti nábytok s vysokým leskom , skúste si zaobstarať prípravok na báze nano technológií na údržbu takéhoto nábytku.

    Drevodekory :V prípade drevodekorov je údržba jednoduchšia a preto Vás pri výbere až tak priveľmi neobmedzuje . Drevodekorov je veľké množstvo a záleží len na Vás ako si to zladíte. Pri výbere je dobré dávať pozor na povrch dosky. Dosky s povrchmi gravírovanými ,perličkovými , poprípade s hlbokou štruktúrou sú odolné proti škrabancom . Neznamená to že ich nemôžete poškriabať , škrabance aj keď môžu vzniknúť nie sú na drevodekoroch také viditeľné tak isto ako odtlačky prstov.

  Výber sa dá odkonzultovať aj zo stolárom ,ale je dobré si pozrieť vzorkovník dekorov a dekor si ako sa hovorí dobre obzrieť. Špecializovaný dodávatelia dosiek majú aj veľké vzorkovne a ak poprosíte stolára iste Vám poradí , kde takúto vzorkovňu nájdete. Bez minimálne vzorkovníka však stolári ani nechodia takže s tým mať problém nebudete.

    Dosky podľa výrobcu : Na našom trhu je množstvo výrobcov dosiek Egger , Kronospan , Pfleiderer , Kaindl a dokonca si môžete ak máte záujem nechať vyrobiť dosku podľa vlastného uváženia a návrhu. Na nábytkové dielce sa dá natlačiť digitálnou tlačou aj ľubovoľný motív či obrázok , sú to však náročnejšie a cenovo drahšie riešenia. Tak isto doska k výrobe podľa vlastného návrhu je cenovo drahšia dokonca až niekoľkonásobne .

    Väčšina zákazníkov si vyberie dosku od , výrobcu ,ktorú mu doporučí stolár. Nie je na tom nič neobviklé ani zlé. Ja som názoru , že by sme mali dať prácu našim ľuďom a preto preferujem dosky od výrobcu KRONOSPAN , ktoré sa vyrábajú z veľkej časti na Slovensku. Kronospan má veľký výber dobrých kvalitných a hlavne pekných dekorov , dokonca v novej kolekcii aj s hlbokým gravírom , ktorý vernejšie napodobňuje reálnu dosku./ https://www.nakos.sk/dekory-dosiek-pre-n%C3%A1bytok /

  Na záver mi zostáva len Vám popriať veľa zdaru pri výbere dekoru a radosti pri používaní Vami vybraného pekného nábytku.

                                                                                    Sokolovský J.

                                                                                                   www.nakos.sk