Vstavaná skriňa , zvoľte správne madlo .

 

Vstavaná skriňa , zvoľte správne madlo .


     Kovanie na skrine sa často stáva kameňom úrazu a zlých rozhodnutí. Neopomínajte dôležitosť výberu komponentov súčiastok pre skrine či si už vyberiete vstavanú skriňu s posuvnými dverami , alebo skriňu zo závesmi.

Návrh kovania a madla :

     Pri tvorbe návrhu vstavanej skrine sa väčšinou orientujú zákazníci na vnútornú dispozíciu skrine a design . Je to úplne v poriadku , pretože vnútorná dispozícia skrine a jej modulárnosť je dôležitá pre pohodlné užívanie tohto výrobku . Spokojnosť zo vstavanou skriňou , pri ktorej tvorbe zákazník venuje spoločne zo stolárom veľa času je ,ale priamo závislá na pohodlí užívania.

    A tu sa dostávame ku koreňu veci. Základný predpoklad pre použitie skrine je jej pohodlné otváranie. Na trhu je mnoho madiel a posuvných systémov od veľkého počtu výrobcov . Posuvný systém je dôležitý pre ľahký chod dverí a je len vecou designu aký si vyberie zákazník či už je to klasika , alebo nejaký z menej používaných tvarov madiel.

Madlo z hladkou líniou bez výstupkov :

     Samotný tvar madla s kladkým oblúkom je estetickou, ale hlavne praktickou stránkou výberu. Príliš hladký tvar madla bez výstupkov je síce pre mnohých esteticky hlavný smer výberu , ale môže byť problémom v budúcnosti nakoľko pri posune dverí je nutné ich dobre uchopiť a hladké madlá nemajú dostatočne veľké výstupky pre dobré uchopenie a manipulácia s dverami býva problematická. Často je posun dverí dobrý v jednom smere a v opačnom je pohyb dosť nepohodlný.


 Hranaté madlo :

    Hraneté madlá výborne splňujú podmienku dobrého úchopu pri mamipulácii a pôsobia pomerne masívne . Samozrejme sú madlá ako S08 od SALU ktoré napriek hranatému úchopu majú úzku vizuálnu líniu a pôsobia decentne. Hranaté madlá sú teda praktickým riešením dobrého úchopu dverí posuvnej skrine a to v oboch smeroch posunu dverí.

Madlo s hladkou líniou s úchytovou hranou :

    Toto madlo splňuje dobré vlastnosti pre ovládateľnosť a estetiku v jednom. Ich cena býva trochu vyššia , ale pohodlie otvárania v Budúcnosti za to stojí a vráti sa Vám to v spokojnosti pri používaní Vášho nábytku. madlo shladkou líniou a úchytovou hranou ako už sám názov napovie je klasické madlo napr. s oblúkom , ale na rozdiel od hladkého madla má toto madlo aj zapustenie , takže sa dá pohodlne uchopiť aj z jednej aj z druhej strany. Pohodlne otvoríte zavreté dvere ako aj zatvoríte otvorené dvere. Estetický oblúk bude vyhovovať ľuďom , ktorý nemajú radi rovné hranaté tvary. Ak by som Vám mohol poradiť určite by to bolo takéto madlo . Z mojich 18 ročných skúseností z výroby nábytku je výber takéhoto madla najpreferovanejšie riešenie.

Farba madla :

Ak zoberieme do úvahy farbu madla tá nás neobmeduje vo výbere madla nakoľko väčšina dodávateľov Vám v prostredníctvom Vášho stolára dokáže dodať prevažnú väčšinu profilov. Farebnosť je teda výhradne estetickou záležitosťou , ktorá nemá s funkčnosťou madla žiadnu súvisloť. Preto Vás to pri výbere madla neobmeduje a je len na Vašom estetickom cítení , či si vyberiete biele, čierne nerezové , alebo inak farebné napr. červené madlá do detskej izby Vášho dieťaťa alebo inde.

 Cena madiel :

    Problém nastáva ak sa pri výbere madiel zameriate na cenu. Tu treba byť veľmi obozretný pretože dobre vybraté madlo Vám dokáže radikálne spríjemniť , alebo aj sťažiť otváranie dverí . nezabúdajte , že pri otváraní dverí pomocou madla je dôležitý jeho tvar . Lacnejšie modely postrádajú zárez pre pohodlné otvorenie dverí . Príliš plytký nábeh poprípade absencia zárezu pre pohodlnejšie otvorenie dokáže pokaziť dobrý dojem zo skrine , ktorá je vyhotovená prvotriedne.

 

      Preto si dopredu preverte u stolára aké madlo Vám ponúka , lebo po montáži už sa nevyhádate. Nezabudnite že rozhodnutie je na Vašej strane a skriňú budete mať doma Vy a nie stolár.

 

    Moje doporučenie : Ja doporučujem madlo S11 značky SALU /na obr. Madlo s hladkou líniou s úchytovou hranou S11/. Je to madlo z dobrou geometriou pevnostne na dobrej úrovni a je modulárne použiteľné v obyčajnej montáži ako aj v montáži do rámu. Ďalším madlom je madlo  S04N od SALU toto madlo však nie je možné použiť do rámu , ale dobré pre lacnejšie riešenie .

        Madlo S10 od SALU ktoré má hranatý tvar čo pôsobý masívne a pre ľudí , ktorý majú radi hranaté tvary je to výborné riešenie.

         Posledným madlom , ktoré by som doporučil je madlo S13B a S08 tieto madlá majú decentnejší tvar čo sa výborne hodí pri menších posuvných dverách.

 Posledné rady :
 
       Ak si skriňu zhotovujete svojpomocne a nemáte dostatok skúseností, ale nechýba Vám zručnosť a základné znalosti obrábania dreva zapamätajte si jednu poučku, ktorá vždy platí "keď všetko zlíha prečítaj si návod na použitie " . Používajte preto príručky a návody pretože všetci dobrý výrobcovia sa snažia Vám prácu uľahčiť a zjednodušiť. Nájdete v nich návody, plány pre montáž, vzorce na výpočet rozmerov dverí a kovaní a množstvo podobných dôležitých vecí.

 

    Na záver Vám len poprajem šťastnú ruku pri výbere správneho madla.

 

 Veľa úspechov pri tvorení vlastného nábytku.

                                                                                                                   Váš www.nakos.sk