Vstavaná skriňa svojpomocne.

Vstavaná skriňa svojpomocne.

      Touto myšlienkou sa už zaoberal nejeden kutil a stretol sa pri nej s mnohými problémami. Nebudem sa v tejto stati venovať kovaniam , pretože som ich popísal už v predchádzajúcich príspevkoch. Čo teda treba vedieť o vstavanej skrini pri svojpomocnom vyhotovení?

Priestor umiestnenia :

      Je veľmi dôležité si pred samotnou prípravou projektu skrine dôkladne nielen pozrieť , ale aj premerať priestor umiestnenia skrine . Tak ako je to pri našich domácnostiach zvykom nie všetko je rovné aj keď to tak vyzerá. Premerajte si teda priestor radšej aj v niekoľkých výškach , alebo kolmiciach. Steny sa často rozchádzajú a zbiehajú poprípade pláva výška stropu . kolmosť stien je tiež dôležitá tak ako vodorovný podklad . Ak teda máte všetky informácie doporučujem urobiť aj foto priestoru , aby ste pri návrhu nezabudli na zásuvky vypínače a podobne . Ak budete navrhovať konštrukciu skrine iste sa Vám nebude chcieť odbiehať k montovanému priestou najmä ak robíte projekt v inej budove napríklad na svojej novostavbe.

Príprava projektu:

      Prvým krokom je určenie rozloženia políc a celkovej dispozície skrine. Rozmiestnenie priestoru skrine je dôležité pre vytipovanie  kovaní pre skriňu. Určíte si kde chcete vešiakovú tyč, kde police , kde zásuvky a tak ďalej. Nebojte sa vrátiť do detských čias a kreslite si svoj návrh na papier. Ideálny je štvorčekový papier a kreslenie v približnej mierke. Pri  takomto postupe rýchlo prídete na to kde Vám niečo chýba poprípade kde treba niečo zmeniť a pod. Ak už teda máte vizuál hotový a nakreslený môžete začať s návrhom kusovníka dielcov.

Návrh kusovníka a výpočet rozmerov :  

    Výpočet rozmerov urobíte pomerne jednoducho. Do nakresleného návrhu si zapisujte rozmery aké ste si navrhli do jedného radu za sebou. Napríklad : hrúbka bočnej steny+šírka police+hrúbka kolmej medzisteny,+šírka police+hrúbka bočnej steny. Po ščítaní rozmerov sa Vám musí súčet rovnať rozmeru priestoru , ktorý chcete zastavať skriňou. Tak isto je to pri kolmých rozmeroch. Zápisom rovníc si urobíte jednoduchú kontrolu Vášho návrhu tak v šírkovej dimenzii , ako aj výškovej dimenzii. Ak všetko sedí spíšte si kusovník.

      Výpočet dverí je trocha zložitejší , ale ak použijete nástroje na webe nebudete mať ani s tým problém. Napríklad značka SALU má výborný konfigurátor výberu kovania pre vstavané skrine , ktorý Vám po zadaní rozmeru a výbere madiel a konštrukcie dverí skrine urobí výpočet automaticky a poskytne Vám aj súpis kovania na dvere . Pozor však je to len súpis kovania na dvere uholníky , hmoždinky, skrutky a vnútornú výbavu si musíte spočítať samostatne.

    Po vyhotovení kusovníka na plošný materiál sa môžeme pustiť do kusovníka kovania. V špecializovanej predajni Vám samozrejme väčšinou poradia, ale je dobré prísť pripravený a teda podobne ako to bolo pri dielcoch popíšte si do obrázka aj kovanie , kde ide hmoždinka , kde ide skrutka , kde uholník a spočítajte si to. Keď pôjdete podľa návrhu nič Vám nebude chýbať.

Nákup polotovarov :

    Nákup kovania je jednoduchý na základe Vášho zoznamu si ho kúpite v ktorejkoľvek predajni. Ak sa necítite kľudne sa opýtajte v našej predajni Vám určite pomôžeme zo správnym výberom.

      Podobne je to aj pri dielcoch z DTD pre skriňu . Vypíšete si kusovník a objednáte si výrobu dielcov , aj tu Vám radi pomôžeme.

Montáž vstavanej skrine :

    Ak ste si všetko nakúpili a máte vyrobené dielce nieje problém zo samotnou montážou keďže už máte návrh sami ste si urobili kusovníky nemalo by Vás nič zaskočiť.

Možné problémy !!!

    Kolízia prvkov kovaní :

Dvere : Pri návrhu sa často stáva , najmä neskúseným montérom , že pri návrhu skrine nemyslia na možné kolízie pohyblivých prvkov. Pri posuvných skriniach je dôležité myslieť na na šírku dverí . Príliš úzke dvere majú tendenciu sa krížiť a často sa stáva , že vypadávajú s vedenia teda z vodiacich koľajníc. Úzke dvere tiež obmedzujú veľkosť priestoru a sú obmedzujúcim faktorom. Široké dvere sú zase príliš tažké a pri manipulácia sa ťažko pohybujú a ich kinetická energia po rozbehu je veľká a poškoduje bočné steny skrine, dokonca ju môžu v niektorých prípadoch aj vytrhnúť.

Police a vešiakové tyče : Hĺbka police by mala priamo reflektovať z ich budúcim využitím štandardne sa používa hĺbka 500 mm. Šírka police v rozmere nad 800 mm už býva problém kôli ohýbaniu materiálu ak však použijete na podopretie stredovú konzolu môže byť aj širšia. To platí aj pre vešiakové tyče pri širších variantách treba použiť podporné držiaky. Špecifikom sú vešiakové systémy tie tak ako zásuvkové systémy v tomto článku zámerne neuvádzam nakoľko tie si už vyžadujú určité znalosti pri návrhu konštrukcie aj pri montáži . Pre takéto riešenie je dobré konzultovať priamo odborníka.

        Nezabudnite, že do skrine je nutné sa aj dostať , pri návrhu teda určite správne rozloženie a rozmer políc. Polica by mala byť voľne prístupná pri otvorených dverách a nemali by ste pri otvorení dverí mať v strede priestoru kolmú medzistenu.

Spojovací materiál a skrutky : Použite správnu dimenziu skrutiek pre dobrú nosnosť , ale aj pre takú banalitu akou je pridlhá skrutka, ktorá sa prevŕta celým materiálom a doslova trčí z materiálu. To by Vás asi nepotešilo.

      Uholníčky na police poprípade podperky musia mať tiež správnu dimenziu. Často sa používajú uholníčky z menším zatažením na väčšie police. Tie potom praskajú a polica sa odtrháva. Myslite na to. Zvoľte radšej uholník kovový s plastovou krytkou.

    Kotvenie a hmoždinky : Hmoždinky treba zvoliť pre konkrétny typ steny na ktorú chcete skriňu kotviť a rozlišovať či je to porobetón , dutinkvá stena , alebo panel. Zvoľte aj správnu skrutku a správny uholník pre upevnenie. Ideálne sú kovové rektifikovateľné uholníky s plastovou krytkou. Platí pravidlo , že pri úzkej skrini je dobré ju kotviť aj keď je v priestore medzi stenami . Kotvením zabránite je prevrhnutiu. POZOR na Elektrické vedenie pod omietkou !!!

 

Dobrá rada na záver :

Ak poznáte niekoho kto robí nábytok a je ochotný Vám s Vašim projektom pomôcť nebojte sa ho spýtať o radu . Ak nikoho takého nepoznáte pozrite si niekde u známych , ako je taká skriňa vyrobená a pokúste sa ju ako sa hovorí okopírovať a pofoťte si detaily.

    Ak však idete naslepo a neviete o nábytku skoro nič , radšej si nechajte skriňu vyrobiť . Nesprávna montáž a nesprávna dimenzia prvkov môže spôsobiť ich uvolnenie a to je zdraviu nebezpečné.

 

  Keďže predpokladám , že do vstavanej skrine sa nepustí úplný laik dúfam, že budú moje radi niekomu prospešné. Prajem Vám veľa úspešných projektov.                  

 

                                                                                                                  Váš www.nakos.sk

                                                                                                                  obchod@nakos.sk