Výroba nábytku v kocke.

Dobrý deň.


       Dôvodom pre tvorbu blogu o nábytku je skutočnosť, že mnoho výrobcov na našom trhu , ale aj mnoho predajcov na našom trhu berie výrobu nábytku, predaj nábytku a v neposlednom rade aj predaj komponentov, čím myslím predaj dielov a dielcov na nábytok sa v mnohých prípadoch stáva len prostriedkom na získanie na získanie peňazí na živobytie. Sú však aj taký, ktorý  ho robia preto lebo ich to baví. Každý z nás sa stretol s nevrlou, nervóznou predavačkou pre, ktorú je najdôležitejšie odrobiť si svoj pracovný čas a ísť domov. Podobne je to aj pri výrobe nábytku.

      Stolár, ktorý chce len zarobiť peniaze len urobí nábytok tak ako ho chcete bez toho aby Vás upozornil na nedostatky Vášho návrhu a nezaujíma ho , že sa dvere nedostatočne otvárajú, alebo má nábytok iný skrytý prblém vyplívajúci s toho , že ste chceli mať vstavanú skriňu najlacnejšiu ako sa dá.

    Netvrdím ,že nie je na trhu dosť komponentov v dobrej cenovej relácii , ale dobrá cena nerovná sa vždy dobrá vstavaná skriňa. Výroba nábytku v Martine má iné špecifiká ako výroba nábytku v Žiline.

Nie je to spôsobené inou mentalitou , ale inou konštrukciou bytov v bytových domoch , ktorých sa väčšinou výmena nábytku týka . Pri výrobe nábytku do novostavby je to iné . Tu je priestor pre dizajnéra nábytku , ktorého niekedy robí samotný stolár musím podotknúť s vlastnej skúsenosti , že mnohokrát návrh od stolára je po technickej stránke dokonalejší avšak dizajnéri tvoria svoj projekt odlišne ako výrobcovia stolári .

        Dizajnér pri tvorbe svojho projektu nábytku najskôr rieši optickú stránku veci , teda zaoberá sa ako bude samotný priestor s jeho návrhom ladiť a ako bude vyzerať. Často sa snaží do projektu vniesť ak nejaké nóvum , čo mnohokrát osvieži celý návrh / bohužiaľ nie vždy / . Výroba vstavanej skrine je pre dizajnéra taká nenáročná úloha , ale ak k tomu dodá trocha kreativity aj takáto jednoduchá vec sa môže stať použitím napr. digitálnej tlače na doske projektom v úplne inej dimenzii. A zaručene sa stane pýchou aj pre samotného majiteľa vstavanej skrine. Dizajnovo urobená kuchyňa dostane nádych tretieho tisícročia ak sa použijú moderné materiály a nábytkové kovanie , ktoré je už v dnešnej dobe na vysokej technickej úrovni . Samotný návrh býva vždy taktrochu umeleckým dielom na plátne a samotný výrobok vstavaná skriňa , alebo kuchyňa sa stane sochou v galérii Vášho bytu.

        Vráťme sa , ale k tvorbe nábytku z pohľadu výrobcu teda stolára. Stolár sa v prvom rade pozerá na dispozíciu priestoru v ktorom má byť napr. šatník umiestnený. Technické zariadenia ako radiátor , zásuvka elektrickej siete , alebo vypínač či svetlo predstavujú pre výrobcu – stolára kolízny bod a treba ho ihneď zakomponovať do projektu . Do projektu kuchyne vstupuje ešte vodovodný kohútik , vyústenie odpadovej rúry a elektrické vývody pre elektrickú rúru , umývačku a pod. Samozrejme aj dizajnér sa týmito problémami zaoberá , ale ich technické riešenie ponecháva až na výrobu a to niekedy býva neskoro . Stolár celý problém rieši už pri návrhu nakoľko eliminuje budúce problémy už v návrhu a celý návrh prispôsobuje budúcej situlácii . Stolár však často navrhuje nábytok často podľa podkladov od zákazníka na základe napr. fotky z internetu a v podstate celý návrh len prispôsobí priestoru . Inou kapitolou sú stolári , ktorí vložia do projektu trochu dizajnu a nápadu a výsledok nemusí byť zlý .

        Ideálnou kombináciou je ak sa na výrobe nábytku podieľajú obaja aj dizajnér aj stolár a vtedy je výsledok najlepší nakoľko dizajnér do projektu vloží svoju predstavu a stolár výrobca svoj technickí um . Vtedy býva návrh vyváženejší.

        Najväčšou chybou , ktorú robia zákazníci pri objednávaní a samotnej výrobe je ak trvajú na svojich požiadavkách bez ohľadu na názory návrhárov a stolárov a neakceptujú ich pripomienky aj keď sú dostatočne zdôvodnené. Bezhlavé trvanie na svojom sa pretavuje do diela samotného a výsledkom býva výrobok presne podľa návrhu klienta , ale je to dizajnový paškvil a technický nepodarok .

        Dobrá rada a myslím si , že aj celkom univerzálna „ robte kompromisy „ nezabúdajte však , že posledné slovo.

      Je to jednoduché ak sa to len tak povie , ale zložitejšie ak sa tomu vôbec nerozumiete.

Preto sa v tomto blogu budeme venovať celej problematike výroby a samozrejme aj správnej montáže a používaniu nábytku. Povieme si aké sú rozdiely v kovaní BLUM , ATM , GTV , HAFELE , HETTICH . Toto sú niektorý z hlavných výrobcov kovaní . Iste si poviete , že to všetko sa aj tak vyrába v Číne , ale držiteľmi patentu a značky sú týto výrobcovia a tak k nim treba aj pristupovať . Bohužiaľ technicky nás Európanov tá vysmievaná Čína už začína predbiehať , ale to je na inú debatu. Samotný blog sa bude venovať ako funguje záves BLUM , prečo je záves HAFELE iný ako záves HETTICH a prečo napr, záves GTV je dobrou alternatívou. Povenujeme sa výsuvom porovnáme si výsuv GTV a napr.  výsuv tandem BLUM poprípade výsuv ELEM alebo aj iné častokrát neznáme značky. Predstavíme si výklopy aventos od výrobcu BLUM , výklopy GTV a alternatívy k výklopom . Komponenty pre výrobu kuchýň a kuchynského nábytku úchytky na dvierka samotné dvierka použitie materiálov pre nábytok v kuchyni aj pre iný nábytok.

    Celé to bude aj trochu pre laikov aby pochopili čo je naložený záves , polonaložený záves , vložený záves , alebo záves na sklo . vysvetlíme ako fungujú , ktoré patria k špičke a ako ovplivňujú výrobu nábytku. Nie každý posuvný systém pre vstavané skrine je známy a povieme si , že vstavané skrine , samotné madlá pre vstavané skrine , kedy je dobré použiť úzke madlo a kedy hrubšie.

  Celá problematika je pomerne široká a preto sa budeme venovať rôznym oblastiam zvlášť . Samostatnú kapitolu si zaslúžia vetracie mriežky nožičky pre skrinky rôzne tlmiče a doplnkové kovanie v podobe košov a miežok . Povieme si čo je drôtený program ako sa používajú jednotlivé prvky a podobne .

      Nebude jednoduché sa v tejto problematike zorientovať ale pokúsime sa celú problematiku podať zjednodušenou formou tak aby každý aspoň v základných črtoch pochopil o čom to celé je.

Celá cesta výroby nábytku pre zákazníka  sa začína nápadom, pokračuje návrhom materiálom a kovaním, finišuje výrobou a končí sa uložením vecí do poličiek.

Výsledkom celej cesty by mal byť dobrý pocit dizajnéra z dobrého návrhu, stolára z výroby a zákazníka z nábytku.

A tak by to malo byť.

 

                                                                                                                            JS – nábytkové kovanie NAKOS