Renovácia vstavanej skrine. Oprava vstavanej skrine.

Renovácia vstavanej skrine.

     V dnešnej predraženej dobe sa pre mnohých ľudí stáva nový nábytok nedosiahnuteľný , alebo si ho nemôžu dovoliť kúpiť. Sú však medzi nami aj taký , ktorý sa zo svojim nábytkom nejako nevedia rozlúčiť.

  Medzi takých ľudí patrím aj ja . Nie preto lebo mám k nábytku citový vzťah , ale preto , že som presvedčený a verím  každá vec si zaslúži druhú šancu , v prípade nábytku opravu.V tomto článku sa nebudem venovať povrchovým úpravám premaľovanie a podobne, ale opravám skôr technického charakteru.

    Častými poškodeniami nábytku sú pokazené pohyblivé časti . Včasnou výmenou poškodených napríklad pántov / závesov môže nábytok slúžiť bez problémov ešte veľmi dlho a za málo peňazí. Výmena úchytiek , alebo výmena závesov je pre každého kutila nenáročnou opravou , ak sa nám však pokazí vstavaná skriňa s pohyblivými mechanizmami situácia je zložitejšia .

    Pri oprave vstavanej skrine je najdôležitejšie určiť , ktorý typ mechanizmu je vo vstavanej skrini použitý. Zdalo by sa , že je to jedno , ale opak je pravdou . Mechanizmy a samotné konštrukčné  riešenie skrine priamo určujú aj budúci spôsob opravy. Posuvné systémy od rôznych výrobcov môžu mať rôznu geometriu napríklad otvárania aj keď sú na pohľad rovnaké . Inokedy zase rôzne vyzerajúce diely posuvov môžu mať rovnakú geometriu. Tu je vhodné mať skúsenosti s rôznymi kovaniami pre správne zadefinovanie budúcej opravy.

Časté vady vstavaných skríň:

Odlomenie , alebo prasknutie uholníkov políc :

             - Pri montáži sa často používajú police pripevnené plastovými uholníkmi . Ak sa nesprávne nadimenzujú môžu praskať únavou materiálu . Tu je oprava jednoduchá , vymenia sa za nové , alebo sa vymenia za kvalitnejšie kovové.

Vytrhnutie skrutiek z uholníkov poprípade z namontovaného kovania:

            - Tu je oprava zložitejšia. Takýto problém sa dá vyriešiť mohutnejšou skrutkou , častejšie sa používa oprava diery montážnou  hmoždinkou . Zdĺhavejšou opravou je vyplnenie otvoru vytesňovacou hmotou a po jej zaschnutí sa použije rovnaká skrutka. Ak sa u Vás prejaví tento problém je dobré zistiť aj príčinu ak sa napríklad skrutka vytrhla len mechanicky nešetrnou manipuláciou tam sa toho veľa robiť nedá iba všetkých v domácnosti poprosiť o šetrnejšie používanie. Ak je však vytrhnutie spôsobené nesprávnou montážou poprípade nesprávnou dimenziou a zlým návrhom skrine je dobré prehodnotiť doplnenie kovania a tým konštrukciu spevniť.

Poškodené pohyblivé časti skrine – dvere :

        - Dvere na vstavanej skrini sú najpoužívanejšou časťou skrine. Časté otváranie a zatváranie skrine môže spôsobiť nadmerné poškodenie vodiacich častí a koliesok len ojedinele. Poškodenia sú spôsobené nečistotami vo vodiacich koľajniciach a agresívnym používaním. Vyskytujú sa tiež poškodenia plastových častí vodiacich koliesok typické prasknutie , ktorého indikátorom je klopkanie pri posune dverí. Pri pohyblivých mechanizmoch a pri poškodená samotného mechanizmu sa toho veľa opraviť nedá a preto sa mechanizmus vo väčšine prípadov vymieňa .

Vyrazenie bočných stien skrine :

      - Je to časté poškodenie spôsobené neopatrným používaním. Každý užívateľ si musí uvedomiť že dvere skrine mávajú zvyčajne 20 - 30 kg a ich hybná sila pri zasunutí je obrovská. Pre ich dotlmenia sa používajú rôzne tlmiče a dorazy . Ich cena je pomerne veľká a preto si treba už pred kúpou skrine rozmyslieť či ich chcete mať namontované . Určite sa to oplatí.

      - Ak sa však už problém s vyrazeným bokom prejaví netreba hneď robiť paniku dá sa to opraviť dodatočným kotvením. Doporučujem následne zainvestovať a doplniť skriňu o tlmenie . Dá sa to urobiť aj dodatočne a oplatí sa to.

Vypadnutie madiel skrine :

      - Je to menej častá závada povedal by som až ojedinele sa vyskytujúca. Odstránite ju podlepením dobrým montážnym lepidlo ako napr. MAMUT a pod.

Rozbitie zrkadla na dverách :

    - Opravu tohto typu treba nechať na odborníkov. Odstránenie pôvodného zrkadla poprípade lakobelu je nutné urobiť zodpovedne a aj práca zo sklom si vyžaduje špecifické znalosti. Preto Vám radím po odstránení rozbitého zrkadla , samozrejme ak je to možné dvere zvesiť a nechať si ich opäť zaskliť u odborníka.

Poškriabanie povrchu vstavanej skrine :

  - Pri škrabancoch a dierach po buchnutí sa dá mechanické poškodenie opraviť rôznymi opravárenskými sadami má to však svoje úskalia. Sú vo väčšine drahé a práca s nimi si vyžaduje skúsenosti a prax. . Výsledkom býva vzhľad maximálne sa približujúci 100% stavu. Ak je však poškodenie dverí skrine priveľké je lepšie ich vymeniť za nové .

 

    V článku som sa snažil spomenúť základné typy poškodení , spôsoby opráv , ak si však na  netrúfate je lepšie spoľahnúť sa na odborníka. S opravou je spojené aj riziko chýb a ak sa pomýlite môže to mať aj negatívne následky. Ak ste už neurobili chybu ako mnohý zákazníci ktorý tlačili na cenu a to sa následne odrzkadlilo na kvalite a použití lacných materiálov od neznámych výrobcov bez garancie, nebudete mať problém vytipovať náhradné diely, urobiť opravu alebo si nájsť odborníka na opravy. Ak ho hľadáte sme tu pre Vás.

 

    Na záver už len veľa šťastia pri oprave , alebo výbere dobrého opravára nábytku.

   

                               

 

                                                                                                                  Váš www.nakos.sk