Plastový uholník ,alebo kovový uholník ?

Plastový uholník ,alebo kovový uholník ? - Nie je to dilema, ak použijete obyčajný sedliacky rozum.


Použitie uholníkov :

        Použitie uholníkov v konštrukcii nábytku je často diskutovanou otázkou. Pri použití na neviditeľných miestach niekde napríklad pod stolom na prichytenie plátu stola ku podnoži je to bez väčších výhrad akceptované. Čo ale ak chcete použiť uholník na prichytenie police v konštrukcii skrine, alebo vstavanej skrine.

 

    Ak si netrúfnete na podperky TAB ktoré fixujú policu vo viacerých smeroch či už z dôvodu nutnosti presného vŕtania do police poprípade z iného  dôvodu, je použitie uholníka ideálnym riešením. Uholníky sa dnes používajú plastové , alebo kovové.

 

Kovové uholníky :  

           Kovové uholníky vo variante napríklad biely zinok , žltý zinok sú pre použitie vhodné vhodné z hľadiska konštrukčnej  pevnosti a jednoduchosti montáže nakoľko stačí predznačiť diery a uholník namontovať. Takýto spoj je pevný trvácny a zaručuje istotu dlhodobej stability spoja. Nevýhodou je ne estetickejší vzhľad uholníka , čo je ale možné odstrániť použitím uholníkov s krytkou. Krytky sú dnes vyrábané v mnohých farebných variantách takže nie je problém nájsť ten správny odtieň farebne sa zhodujúci s dekorom Vášho nábytku.

 

  Alternatívy použitia uholníkov:

      Ďalšou vhodnou alternatívou je použitie plastového uholníka často označovaného ako plastová spojka. Taktiež sú vyrábané vo viacerých dekoroch a aj vo viacerých variantách . Ich estetická hodota je oproti kovovým uholníkom vyššia nakoľko sú krytky integrované do tela uholníka a tým pôsobia kompaktnejšie a krajšie. Majú podobné technické vlastnosti ako kovové uholníky avšak ich pevnosť je obmedzená použitým plastom , čo v konečnom dôsledku oslabuje ich pevnosť a majú tendenciu pracovať a tým sa zmenšuje tuhosť konštrukcie pri ich použití. Ak sa však použijú na mieste pre ne určené je ich použitie v poriadku.

    Ideálne sú na nábytok vo výklenku napríklad vstavané skrine. Ak sa ukotví celá konštrukcia do steny je pevnosť zaručená , pretože sú zaťažované v konštrukcii na strih a pre tento účel sú použiteľné. Pozor na voľne stojaci nábytok! Tu sa použitie plastových uholníkov nedoporučuje.


Pozor na nevhodné použitie :

      Pri veľkej záťaži môžu tlaky na spoje byť veľké a pri zaťažení konštrukcie nábytku z boku môže dôjsť k deformácii plastového uholníka a tým aj k zborteniu celého nábytku, čo môže byť zdraviu nebezpečné. Nepoužívajte preto uholníky pri montáži do otvoreného priestoru bez kotvenia do steny poprípade použite pre spevnenie konštrukcie napevno uchytený chrbát. Samotný uholník je určený hlavne na pevnostný spoj namáhaný v strihu a preto je nutné v niektorých prípadoch použiť aj pomocné kotvenie do steny . Takisto pre strih platia pravidlá a preto aj tu dbajte na maximálnu nosnosť spoja a použite  taký uholník aby vyhovoval predpokladanému druhu použitia nábytku.

 

Zhrnutie :

       Nakoniec teda zhrnieme , že uholníky či už plastové , alebo kovové poprípade kovové s krytkou sú dobrou voľbou pri montáži nábytku na miestach vo výklenkoch , pri vstavaných skriniach je nutné však zvážiť či konkrétny uholník unesie plánovanú záťaž a nezabudnite , že ak si naplánujete ,že budete mať na policiach len bielizeň v budúcnosti to môže byť aj niečo ťažšie a prispôsobte dimenziu uholníkov radšej väčšej záťaži. Cenový rozdiel medzi nimi nie je extrémne veľký , ale pevnostný je obrovský.

 

    Veľa úspechov pri tvorení vlastného nábytku.                                       Váš www.nakos.s      

Spojovacie Uholníky :

 https://www.nakos.sk/store?productlist-search=&productlist-sort=created-desc&productlist-cat...=