Kolieska na vstavané skrine - načo dávať pozor pri ich výbere.

Kolieska na vstavané skrine.


   Výber koliesok : 

 Pri výbere koliesok na vstavané skrine si domáci majster , alebo stolár nemusí robiť veľké starosti pretože pre vstavané skrine je na trhu pomerne veľa systémov, ktoré sú komplexne navrhnuté ako sady a už pri výbere kovania , spôsobu otvárania ,uloženia dverí ,ich váhy a použitého materiálu si nepriamo vyberáme aj typ kovania spoločne aj s kolieskami . Na mieste je otázka či je možná kombinácia kovaní . Samozrejme sa to u niektorých kovaní dá skombinovať , ale treba dbať na konštrukčné rozmery kovaní a je dobré si to aj primerať . Keď si navrhnete kombináciu koliesok a posuvného systému nevhodne môžete si spôsobiť veľa problémov. Doporučujem Vám používať systémy bez kombinovania či už kôli spomínanej funkčnosti, ale iným možným problémon napr. odpočty na dielcoch pre kovanie a podobne.

 

 Kvalita vodiacich koliesok: 

 Z mnohých typov kovaní si môžeme vybrať dobré aj zlé varianty. Lacné takzvané čínske systémy sú lacné pre použitý materiál/pozn. nie všetko čínske je zlé!/ . Väčšinou sa jedná pri kolieskach o použitie plastov. Plast je ľahký a dá sa vyrobiť v mnohých odtieňoch, je však menej odolný mechanicky a z mojej osobnej skúsenosti časom tvrdne a stáva sa krehkým čo v prípade použitia kolieska býva príčinou zlomenia a nefunkčnosti. Plastové časti zle znášajú časté používanie a rýchlo sa opotrebujú a prestanú byť funkčné. V jednoduchosti povedané používajte ich len tam, kde je nápor na používanie malý.

   

   Výhody kovových vodiacich koliesok:

  Pri kolieskach kovových by sa dalo povedať , že sú mechanicky pevnejšie , väčšinou majú integrované ložisko pre ľahší pohyb po vodiacej koľaji a ich montáž na dosku dverí je prichytenie pevnejšie. V závislosti na použitom koliesku je koliesko efektívne nastavovateľné nastavovacou skrutkou bez nutnosti demontovať dvere a to je veľká výhoda. Taktiež nosnosť vodiacich koliesok je výrazne vyššia a teda použitie kovových vodiacich koliesok umožnuje aj pri veľkej záťaži jednoduchý a tichý chod. Ich údržba je jednoduchá a zvládne ju aj menej zručný majster.


Argumenty pre výber koliesok:

      Cena je len časť argumentu pre nákup koliesok . Aj keď sa dá povedať že cena zodpovedá kvalite treba sa pozrieť aj na praktické použitie a dať vysoký dôraz na ostatné parametre , ako sme menovali vyššie v článku.


  Priestorová náročnosť systémov vodiacich koliesok:

   Niekto môže namietať , že z praktických dôvodom pre použitie plastových kovaní sú priestorové možnosti. Je však veľa kovaní , ktoré sú kovové a rovnako dobre a z hľadiska životnosti oveľa lepšie vyhovujú v mnohých oblastiach. Napríklad SALU systém Unipos je výborná alternatíva pre kvalitné kovanie , ktoré je priestorovo nenáročné .

 Hluk pri pohybe dvierok :

býva menší pri ložiskových systémoch , ale môže byť spôsobený nečistotami v posuvnom kovaní . Preto si pri výbere koliesok pre vstavané skrine všímajte komplexne celý vodiaci systém . Musíte myslieť na čistenie vodiacej drážky aby Vám koliesko slúžilo správne a dlho.

Postup montáže:

Pri výbere si zistite či má daný výrobok dobrý návod na montáž. Pre správnu funkciu vodiacich koliesok musíte dodržať parametre montáže . Správny odpočet dielcov a správne umiestnenie koliesok na dverách zabezpečujú správnu funkciu a teda Vašu spokojnosť.

 

    Na záver je možné z istotou povedať , že kovové kolieska a vhodný systém posuvného kovania Vám zabezpečí kľud a istotu pri používaní . Myslite teda pri výbere na kvalitu, technické parametre a nie vždy na cenu .

Je veľa systémov od firiem SALU , GTV , HAFELE a mnoho ďalších z ktorých si určite vyberiete.

 

    Pripomeniem len jedno pravidlo ,, Pri výbere myslite na budúce použitie „ a potom budete spokojný.

 

 

Veľa šťastia pri výbere a použití koliesok na vstavané skrine.

                                                                                                                  Váš www.nakos.sk