AKO NAMONTOVAŤ KOĽAJNICE NA /šuflíky/ ZÁSUVKY

AKO NAMONTOVAŤ KOĽAJNICE NA /šuflíky/ ZÁSUVKY


    V tomto článku sa budem zaoberať montážou kovaní pre zásuvky ich parametrami a postupmi .

 

Pred samotnou montážou si každý remeselník , alebo aj kutil určite robí technický návrh výrobku, v našom prípade nábytkovej zásuvky. Už tu je potrebné mať znalosti o montáži daného kovania. Ak ste si urobili návrh kovania a montujete kovanie s ktorým ste sa nestretli tak už určite máte potrebné údaje o rozteči , teda vzdialenosti otvorov pre skrutky , skrutkách potrebných pre montáž.

V tomto prípade presne dodržujte parametre na dokumentácii a používajte doporučené skrutky.

Ak si vytypujete kovanie s ktorým ste nikdy nerobili je dobre si pri kúpe zistiť potrebné údaje. Dobrý predajca Vám ich poskytne , poprípade Vás bude určite navigovať na správny WEB . Aj niektoré dobré značky majú na internete svoje katalógy s technickou dokumentáciou.

  Vytypovanie kovania ktoré ste niekde získali od známeho a pod je už náročnejšia záležitosť , ale aj v tom by Vám vedel dobrý predajca pomôcť, poprípade je dobré si prelistovať Elektronické katalógy a nájsť daný produkt.

    Tak ako pri každej inej montáži je dobré si výrobok najprv poskladať ako sa hovorí nasucho bez skrutiek. Takýto postup vám umožní ešte skorigovať možné nepresnosti v návrhu konštrukcie. Je to praktické aj pre prípad , že ste sa pomýlili a rozmery Vám treba o milimeter či dva zmeniť a ešte nenavŕtané dielce sa dajú upraviť. Samozrejme je možné upraviť aj už navŕtané dielce , ale tu sa vystavujete riziku že posunutie dier o pár milimetrov Vám po úprave zanechá viditeľné otvory.

    Ak je všetko OK môžete zmontovať výrobok a pripraviť sa na predbežnú montáž. Prečo predbežnú? Pod pojmom predbežná montáž sa rozumie pred montáž kovania . Niektoré koľajnice majú oválne diery na korekciu polohy v rôznych smeroch a pri predbežnej montáži sa montuje koľajnica na tieto otvory aby sa dala doladiť. Niektoré koľajnice síce nemajú oválne otvory , ale poskytujú viac montážnych otvorov tu postupujeme tak že si koľajnicu pripevníme len na dva otvory. Ak by sme totiž urobili chybu a koľajnica by kôli nepresnosti nefungovala správne , posunutie skrutky o jeden , dva milimetre v prípade ak už je navŕtaná dierka je doslova nemožné. Preto nám voľné otvory poskytnú možnosť použiť po doladení iný otvor a naskrutkovať ho presne.

    Po namontovaní  v našom prípade koľajnice na zásuvku si túto vyskúšame aby sme preverili jej funkčnosť. Ak správne nesedí poprípade je z uhla doladíte ju skrutkami v oválnych otvoroch , poprípade použite iný otvor a premontujte ju .Po doladení a vycentrovaní doplňte koľajnice ďalšími skrutkami aby bola koľajnice pevne a bezpečne zafixovaná . Pre tento účel sa používajú otvory kruhové .

Niektoré typy koľajničiek poprípade komplexnejšie výsuvy majú v sebe integrované nastavovacie skrutky ako napríklad Tandem od BLUMu alebo AXISPRO od GTV atď. Pomocou nich sa dá nastaviť zásuvka jednoduchšie a omnoho presnejšie ako pri obyčajných guličkových plnovýsuvoch alebo koliečkových výsuvoch. Myslite na to pri samotnom návrhu. Len poznámka čím jednoduchšie a lacnejšie koľajnice tým ťažšie nastavovanie.

    Neodmysliteľnou súčasťou ktorá umožňuje jednoduchú montáž sú aj šablóny na montáž , ktoré už renomovaný výrobcovia vedia dodať. Ich použitie je jednoduché a intuitívne a veľmi uľahčujú prácu , ak však montujete jednu koľajničku za rok tak je otázne nakoľko je investícia do šablóny dobrá.

    Nakoniec len dodatok : nie všetky koľajnice sa dodávajú s montážnymi skrutkami . Ak budete montovať tak si správne zvoľte skrutku. Ak je skrutka dlhá môže Vám urobiť nepekný otvor na druhej strane materiálu o ktorý nebudete stáť. Ak bude mať nesprávnu dimenziu hlavičky bude trčať z montážnych dierok a to spôsobuje zadrhávanie koľajníc a často aj ich poškodenie. Používajte teda predpísané skrutka z návodu ak nie sú uvedené v návode tak si jednoducho pred montážou skrutku prirovnajte k montážnej dierke . Skrutka nesmie veľa trčať ani byť menšia.

 

ZHRNUTIE :

      Montáž koľajničiek si treba pripraviť a mať na to aj všetky potrebné komponenty, potom sa Vám práca určite podarí.

 

Prikladám aj link na katalógy niektorých výrobkov , ktoré obsahujú základné údaje pre montáž:

GTV: https://www.gtv.com.pl/flipbook/PRODUKTOVY_KATALOG_2023_CS_SK_RO_HU/index-h5.html

BLUM : https://publications.blum.com/2020/catalogue/sk/

HAFELE: https://www.hafele.cz/INTERSHOP/web/WFS/Haefele-HCZ-Site/cs_CZ/-/EUR/Static-View/pdfcatalog/cs_CZ/TCH-FF-International2020/index.html?startpage=0.1#page_0.1

 

Veľa úspechov pri montáži.

 

                                                                                                                  Váš www.nakos.sk

                                                                                                                   obchod@nakos.sk